2020-07-19 09:19:00• hírek • Bajnai Botond

Több szempontból is elégedetten értékeli a lezárt tanévet a Református Gimnázium vezetősége

Nem csak az érettségin sikerült elérni az országos átlagot, de az ősztől induló kilencedik osztályokba is nőtt a bejutási média – ezekről az eredményekről és a nyári tervekről nyilatkozott Póti Eduárd iskolaigazgató és Elek Kinga igazgatóhelyettes a Szatmár.ro-nak.

Tagadni nem lehet, egy speciális tanév volt ez a maga kihívásaival és minden egyebével – fogalmazott Póti Eduárd, a szatmárnémeti Református Gimnázium iskolaigazgatója, amikor a Szatmár.ro munkatársai arra kérték, értékelje az elmúlt tanévet.
Az intézményvezető elmondta, mindezek okán a nyár fő tematikája nem lesz más, mint felkészülni arra a kihívásra, amit a szeptemberi iskolakezdés fog majd jelenteni, hiszen mind a mai napig nem tudni, miként is lehet majd elindítani az új tanévet.

„Ahogy eddig is arra törekedetünk, hogy mindenben a megfelelő körülményeket és szolgáltatásokat tudjunk biztosítani diákjainknak, ahhoz, hogy a tanítási és tanulási folyamatnak értelme és haszna is legyen, úgy erre törekszünk a jövőben is, éppen ezért felkészülünk a különböző lehetőségekre és forgatókönyvekre, amelyek közül egyesek kisebb, mások majd nagyobb kihívást jelentenek” – nyomatékosította az igazgtó.

Póti Eduárd igazgató

Elmondta ugyanakkor azt is, hogy a nyár folyamán természetesen a szokásos munkálatok is el lesznek végezve, hogy az előkészítő, az ötödik és a kilencedik osztályok megújult termekben kezdhessék az új tanévet, illetve a minden nyáron sorra kerülő higiéniai frissítő munkálatok is be vannak ütemezve.

Továbbá a polgármesteri hivatalnak hála, a tanintézmény Slavici utcai óvodájában is zajlanak munkálatok, az új tanév kezdetére több felújításon megy keresztül az épület: megújul a homlokzat, a bejárati kapu, a kerítés, és a járda is.

Ugyanakkor, mint arról már mindenki tud, két új, magyar tannyelvű óvoda is megkezdi működését, ha minden a tervek szerint alakul, a jövő tanévtől, az egyik a Wolfenbüttel utcán, a másik pedig a Soarelui negyedben, a Basarabian fog működni. Ezekben az épületekben bölcsődék is lesznek.

A nyolcadikos záróvizsgák jobban sikerültek mint tavaly

Az elmúlt tanév eredményeire visszatekintve Póti Eduárd elmondta, pozitívan értékelik az elért eredményeket: „A záró vizsgákon nincs mit szégyenkezni, főként úgy, hogy figyelembe kell venni azt, hogy az elmúlt hónapok teljesen megváltoztatták, amit hagyományos értelemben iskolának, vagy tanítási/tanulási folyamatnak nevezünk. Nem csak a tanárok számára volt kihívás átköltözi az online környezetbe, hanem ugyanezt a kihívást a diákoknak is pont úgy át kellett élniük. Sőt, ha arra gondolunk, hogy a pandémia kezdeti időszakában minden arról szólt, hogy ez az online oktatás nem is kötelező, ez hozzájárult ahhoz, hogy nagyok sok diák elvesztette az érdeklődését még úgy is, hogy április végétől újra hadrendbe állítottak bennünket. De mindezek ellenére sok diák most is megmutatta, hogy akiket érdekel, és akik készülni szeretnének, függetlenül az oktatási rendszertől, képesek bizonyítani és helytállni. Így elmondhatom nagyon jó eredményekkel zártuk a nyolcadikos záróvizsgákat: jobbakkal, mint a tavaly. Ebben annak is nagy szerepe volt, hogy idén végzett az első olyan generáció, amelyik már előkészítő osztálytól az iskolában tanult.” – mutatott rá az intézményvezető.

Az érettségi az országos átlag nívóján van

„Diákjaink érettségi eredményei nagyjából az országos szint nívóját érte el. Itt sokkal jobban kidomborodott az, hogy kik voltak azok, akik készültek, és kik voltak azok, akik abban reménykedtek, hogy valami csoda folytán átmennek a vizsgákon. Ugyanakkor nagyon reméljük, hogy azok a diákok, akik ebben a megmérettetésben most alul maradtak, az őszi vizsgán sokkal jobban oda fognak figyelni, hiszen mi továbbra is támogatjuk őket. Jómagam és minden szaktanár szívesen állunk a jövőben is rendelkezésükre.” – tette hozzá Póti. 

Elek Kinga igazgatóhelyettes az ősszel induló kilencedik osztályok kapcsán elmondta, mindhárom maximális létszámmal kezdi meg az új tanévet.

„Érdemes ugyanakkor megjegyeznem azt is, hogy az idén jóval magasabb volt az utolsó bejutási média a kilencedik osztályokba. Ez régóta az első év amikor minden osztály már az első körben megtelt. Sőt! Míg tavaly a líceumi osztályokban az utolsó bejutási média 5,30 volt, addig az idén 6,29-re nőtt. Tehát egy jeggyel javult ilyen formán az iskola nívója. A bejutási átlag növekedésének köszönhetően ez már a második év, amikor szűrhetünk diákokat a bejutási média szerint, ami bizonyára majd meghozza az eredményét a 2-3 év múlva következő érettségi vizsgákon is.” – mutatott rá Elek Kinga aligazgató.

Elek Kinga igazgatóhelyettes

Végezetül Póti Eduárd iskolaizgató ezzel kapcsolatosan így fogalmazott: „Mi is nagyon jól tudjuk, az elmúlt, közel egy évtizedben, volt egy olyan általános vélekedés, hogy a Református Gimnáziumba úgyis bejut mindenki, aki csak oda jelentkezik. Viszont ez az idő úgy tűnik elmúlt, és második éve történik meg az, hogy bizony szép számmal esnek is ki diákok azok közül, akik hozzánk készültek. Éppen ezért ezt is eredményként értékeljük, és mostanság a hírünk azt mutatja, hogy az iskola erősödik, egész jó iskola vagyunk, ezáltal pedig keresettek is. Mi a lehetőséget megadjuk mindenkinek arra, hogy a falaink között tanulhasson, ezért továbbra is buzdítunk mindenkit, hogy aki szeretne refis diák lenni, az vegye komolyan és készüljön, hiszen a közös munka csak úgy működik, ha mindannyian a maximumot nyújtjuk.” – zárta a beszélgetést az igazgató.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: